hoveniersacademie info hoveniersacademie mail hoveniersacademie pdf hoveniersacademie workshops hoveniersacademie workshop

Prima cursus!

“Mij sprak het geheel van de cursus aan. De inhoud is heel praktijkgericht. Wat ik op de cursusdagen leerde probeerde ik op de tussenliggende werkdagen uit. Zo merkte ik direct de verschillen. Voor de cursus was ik druk om de uitvoeringsproblemen van de aannemer op te lossen. In plaats daarvan stelt de aannemer nu zelf steeds oplossingen voor."

"De dagelijkse terugkoppeling van ieders ervaringen is heel leerzaam. Je herkent jezelf in vergelijkbare situaties. Het bespreken en oefenen van de voorgestelde verbeteringen werkt steengoed. Je komt jezelf wel tegen, maar hierdoor leer je ook echt om jezelf anders op te stellen. Met als gevolg dat ik als directievoerder nu de regie voer, de aannemer het werk beter organiseert en die de toezichthouders vooraf informeert welke werkzaamheden op de verschillende locaties in uitvoering gaan."

"Het prettige van een kleine groep is dat iedere deelnemer veel persoonlijke aandacht krijgt. Juist door die individuele aandacht heb ik veel van de cursus opgestoken. Voor de cursus was ik degene die steeds maar weer alle problemen op ging lossen. Het kostte best wel moeite om dat 'oplossen' los te laten. Je bent zo gewend om met oplossingen te komen en wilt ook dat het werk goed uitgevoerd wordt. Nu houd ik meer afstand, bewaar de rust in het werk en heb mede daardoor beter overzicht."

"Nu de toezichthouder ook de cursus gevolgd heeft begrijpen we elkaar veel beter. Als een aannemer nu tijdens een bouwvergadering een agendapunt in zijn voordeel probeert uit te leggen, kijken we elkaar aan en weten zonder woorden dat we beiden op dezelfde lijn zitten. De ene keer geeft de toezichthouder dan een voorzet en kop ik hem in. De volgende keer stel ik een sturingsvraag en wijst de toezichthouder de aannemer op diens verantwoordelijkheden. De toezichthouder pakt sowieso zijn rol beter op, waardoor ik als voorzitter tijdens de bouwvergadering de inhoudelijke onderwerpen consequent aan hem over laat. Dat werkt voor iedereen plezierig. Als directievoerder concentreer ik me op de hooflijnen en de financiën van het project en neemt de toezichhouder de dagelijkse gang van zaken voor rekening. De aannemer weet in ieder geval precies waar hij aan toe is."